Stellingen over jongeren in Horst a/d Maas

JJWSyntheseMieke schreef op :
Wat maakt het dat jongeren wel of niet naar een jongerencentrum gaan of op straat hangen?
collisiontammi schreef op :
De band die ze met een jongerencentrum hebben en of ze zich er thuis voelen ja of nee.
Tonight at your house, it is not plouse
JJWSyntheseMieke schreef op :
Moet een jongerencentrum dan ook aan bepaalde critera voldoen? Denk aan benadering van het personeel naar de bezoekers, maar ook aan aankleding ruimten en middelen of is dit allemaal niet van toepassing? Hoe ziet jouw ideale jongerencentrum eruit? Ga je er nu ook al heen en zo ja. wat doe je daar allemaal. Ben erg benieuwd. :)
collisiontammi schreef op :
Ik denk dat ik hier niet op hoef te antwoorden haha. Heb er al 15 jaar opzitten, ga per 1 januari met 'pensioen' :)
Tonight at your house, it is not plouse
JJWSyntheseMieke schreef op :
Haha, nee dan hoef je hier niet op de antwoorden. Hoop dat je er een leuke tijd hebt gehad. Maar vrijwilligerswerk is nooit verkeerd :P. Ben dan wel benieuwd van andere jongeren te Horst hoe hun ideale jongerencentrum er dan uit ziet. Of is het juist gedaan ermee?
jannis schreef op :
Heb het gevoel dat er een tikkeltje geforceerd een discussie gestart getracht te worden :)
RickT schreef op :
Ik val niet binnen de doelgroep denk ik.
JJWSyntheseMieke schreef op :
Iedereen mag reageren. Ik ben gewoon op zoek naar wat jongeren 12 t.m 16, maar ook 18+ is welkom hoor, vinden van hun eigen gemeente en/of men jongerenzaken omtrent sozen en andere jongerenplekken en accommodaties allemaal goed vind zo. Of dat men iets mist en hierin zelf al eens actie heeft ondernomen of juist iets wil beginnen maar niet weet hoe en hierin ondersteuning zou willen. Dus alles is welkom.
RickT schreef op :
Nou ik denk... maar dat weet ik dus niet zeker omdat ik niet in de doelgroep 12 tm 16 val... het volgende:

Voor jongeren tussen de 12 en de 16 jaar heb je inderdaad de M@xx, voorheen de Vlies. Voor de rest is er geloof ik niet veel, maar zolang het in de M@xx niet extreem druk wordt zullen die dagen ook niet uitgebreid worden.
Maar het grote 'probleem' van de M@xx is dat je daar als jongere geen alcohol kunt krijgen. Toen ik 14-15 jaar oud was en ik naar de Vlies ging (in de tijd dat onze wethouder L.L. daar nog actief was ;) )konden wij daar gewoon alcohol drinken, niemand die er wat van zei. En het was er iedere zondag goed druk. Toen het opeens strenger begon te worden en je onder de 16 geen alcohol meer kon drinken liep de tent leeg en is de Vlies er zelfs mee gestopt. Bij moeders in de schuur kun je namelijk wel met je vrienden bier drinken, vandaar dat de georganiseerde avonden voor 12-16 jarigen niet zo populair zijn. Al hoor ik verhalen dat die avonden steeds beter gaan lopen, gelukkig.
En zolang 15-jarigen in Horst centrum kroeg(en) in kunnen lopen en daar alcohol kunnen bestellen gaat dat ook niet hard veranderen, dat is namelijk veel interessanter en spannender dan een alcoholvrije avond met leeftijdsgenoten.

Hartstikke terecht natuurlijk dat je onder de 16 geen bier kunt bestellen in een jongerencentrum, maar dit is wel een gevolg denk ik.

OJC Niks kom je als 15-jarige wel binnen maar je krijgt dan een ander kleur bandje waardoor je geen alcohol kunt bestellen en als een vd vrijwilligers ziet dat je met een 15-jaar bandje alcohol drinkt krijg je het ook wel te horen. OJC Niks heeft er voor gekozen om ook 15-jarigen toe te laten zodat in een groep waar de helft 16 is en de andere helft 15 niet de 15-jarigen toch naar de Niks kunnen. Ik ben hier zelf jarenlang vrijwilliger geweest en ben er nog steeds wel actief.

Wat dat betreft kan de Horster horeca nog veel leren van de inzet van de vrijwilligers in jongerencentra in Horst om alcoholgebruik onder de 16 tegen te gaan. Kroegen doen hier namelijk weinig aan, behalve een bannertje ophangen.

Oftewel: er is voor de jeugd van 12 t/m 16 wel het een en ander te beleven, maar schijnbaar vinden niet alle jongeren dit interessant omdat ze op andere plekken dingen mogen doen die eigenlijk niet mogen. En wees eerlijk, dit hebben we toch allemaal gedaan toen we die leeftijd hadden?
JJWSyntheseMieke schreef op :
Dag Rick,

Duidelijk mening. En tuurlijk, je bent jong en je bent nog in een experimenteer fase. Uitproberen om te kijken of het wel iets voor je is of niet. Maar wel een uitdaging voor sozen en/of andere accommodaties voor jongeren om deze jongeren uit te dagen en te activiteren voor iets. En wat men juist wil is bij vele van deze jongerenaccommodaties/ sozen (soms) onbekend voor die doelgroep. Tijden veranderen. Kunnen ze ook jongeren activeren zelf iets te ondernemen. Gebeurt dat al of juist nog niet? Jongeren van die leeftijdsgroep hebben altijd hele leuke ideeen en willen veel, maar weten zij wel hoe zij dit zelf kunnen organiseren? That's the question. En dat probeer ik ook zo te achterhalen.
Vandaar.. alles is welkom en dan mag iedereen erop reageren!

Maar mocht je zelf wel interesse hebben in iets anders: Vanaf a.s. vrijdag is er in MFC De Zwingel Melderslo 3x gratis breakdance workshops (vrijdag 7,14 en 21 okt) te vinden voor jongeren vanaf 13 jaar en ouder... Dat is dus voortgezet onderwijs + oudere leeftijd. Beweging en sport onder jongeren, hoe oud dan ook, is altijd goed ;)