Discussie over sociale media’s

adviesburo schreef op :
ja spanning is gezond maar wij zijn er wel om de juiste balans in spanning en risico te ervaren. Dat kan op jonge leeftijd moeilijker. wij als volwassenen zien meer risico terwijl jongeren daar nauwelijks feeling voor hebben. Dat is ook zo in het gebruik van social media waar persoonlijke gegeven heel gemakkelijk van hand tot hand gaan...
jannis schreef op :
De titel hoort trouwens te zijn: media, zonder 's. :)
janwillem3488 schreef op :
Quote: adviesburoDaar zit wat in... zo heb ik er nog niet naar gekeken maar dat is zeker waar. Maar ook daar lopen de kinderen veel risico's. Zeker met het afsluiten abonnementen. Kinderen hebben vaak geen flauw idee hoeveel belminuten en smsjes men heeft waardoor er vaak torenhoge rekeningen volgen met alle gevolgen van dien vooral voor de ouders die de beurs moeten trekken.
Ik bedoel eigenlijk dat ouders als ze iets echt willen ook wel leren. Dat laat het voorbeeld van de gsm/smartphone ook zien. Als ze dus echt willen leren hoe sociale media werken dan vinden ze dat wel uit.

Vervolgens over mobiele telefonie en kinderen. Ik zou een kind niet zo snel een mobiel geven. Maar als ik het zou doen zou ik denk ik de volgende afwegingen maken: laat maar eerst wennen aan een met behulp van een pre-paid telefoon. Vervolgens als blijkt dat het kind hier niet mee om kan gaan, gewoon het pre-paid vervolgen en anders misschien na verloop van tijd laten overgaan op abonnement. Daarnaast zou ik zeker tot op een bepaalde leeftijd gewoon een oude telefoon laten gebruiken, dus niet te fancy met internet en dergelijk maar gewoon een waarmee je kunt bellen/smsn.
adviesburo schreef op :
dat zou dan meteen een mooie nieuwe stelling zijn : kinderen < 14 geen mobiele telefon?
Esther schreef op :
Ik ben het gedeeltelijk eens en gedeeltelijk oneens met de stelling. Sociale media zijn zeker wel deels geschikt voor kinderen onder de 14 jaar. Neem nou mijn 2 buurjongetjes (8 en 11 jaar oud). Zij zitten beide op hyves en het enige wat zij daar nu nog mee doen is af een toe een berichtje naar een klasgenootje sturen en wat met deze klasgenootjes chatten. Lijkt me niet dat daar enig gevaar in schuilt. Wat hierbij wel belangrijk is, en blijft, is dat de ouders toezicht houden op het profiel. Laat hen de instellingen instellen, zoals dat het profiel van hun kind alleen zichtbaar is voor vrienden die zij geaccepteerd hebben. Ook moeten ouders, tot een bepaalde leeftijd dan, op de hoogte zijn van het wachtwoord van die hyves o.i.d. zodat ze af en toe kunnen controleren dat zij alleen vrienden in hun lijst hebben staan die ze daadwerkelijk kennen (op de basisschool hebben kinderen mi geen vriendjes die hun ouders niet kennen, dus dat moet geen probleem zijn lijkt me).
Verder vind ik ook, het deel van me wat oneens is met de stelling, dat kinderen tot een jaar of 14 nog niks te zoeken hebben op twitter en facebook. Dit is echt een medium voor de 'ouderen' naar mijn mening. Laat de kinderen van de basisschool maar lekker experimenteren op hyves onder toezicht van de ouders, maar stel hier de grens.
Om de jonge kinderen weg te houden van twitter (en facebook), vind ik wel dat met name media zoals tv hierop moet inspelen. Je kunt tegenwoordig nog geen tv programma aanzetten en je hoort/leest alleen 'twitter mee! '. Ik denk dat hier het probleem begint. Begin eerst maar eens om op grote schaal sociale media niet meer aan te moedigen en laat de jongeren kinderen hun ervaring rustig op doen d.m.v. hyves waar de meeste elkaar gewoon onschuldige berichtjes sturen. D.m.v. de controle van ouders worden de pesters ook hier opgemerkt en kunnen deze (en hun ouders) hierop worden aangesproken.
adviesburo schreef op :
Esther klopt helemaal ik ben ook van mening dat kinderen op basisschool leeftijd veel moeten en kunnen experimentern op internet en met hun (smart)foon. Echter zie je in de praktijk dat veel kinderen hun grenzen niet weten, er geen toerzicht is enof geenn regels zijn waardoor ze hun grenzen overschrijden. Zodra in ieder huishouden dit wel aanezig is dan zal het voor kind een fantaststisch medium zijn. Veel investeren in weerbaarheid van kinderen en al op jonge leeftijd met media wijsheid lessen beginnen. Vermoedelijk is over 10- 15 jaar dit probleem niet meer aan orde.......
Roedie schreef op :
Maar adviesbureau (erg autoritaire naam eigenlijk), wat vind je van het idee dat de verantwoordelijkheid bij de ouders ligt dan? Of waar vanuit denk jij dat die regels zouden moeten komen?

Ik vind dit erg belangrijk voor de discussie, van mij mag iedereen vinden en doen wat hij zelf vind, en vind ik niet dat ik/wij mijn/onze mening ook aan andere op moeten leggen. Anders beroof je mensen weer van hun vrijheid die je zelf zo belangrijk vindt.
adviesburo schreef op :
De eindverantwoordelijkheid ligt bij de ouders. De bescherming is natuurlijk afhankelijk van het kind de een heeft meer nodig dan de ander. Ouders moeten grenzen en kaders stellen waarin tussen de kinderen kunnen bewegen. Dat geldt ook als kinderen buiten gaan spelen, bij vrienden gaan spelen of uitgaan. Daar worden ook regels voor gemaakt binnen de normen en waarden van het gezin.
Alleen het vreemde is dat ouders zelf de grenzen en kaders van internet niet kennen. Dus ouders moeten hun verantwoordelijkheid gaan nemen en zorgen dat ze in-outs van het internet en met name de sociale media gaan beseffen
Roedie schreef op :
Dan zijn we het eens, het gaat om ouders voorlichten, niet om regels aan kinderen opleggen.
adviesburo schreef op :
ja daar ben ik het ook weer niet mee eens. Ik denk dat het een en en situatie is...