Discussie over sociale media’s

jannis schreef op :
Oneens. Als er iets is, waarvan ik vind dat het een negatief effect heeft op kinderen, dan ga ik ze niet op vroege leeftijd daar bewust mee confronteren, ook al is het op latere leeftijd alom aanwezig.

Uiteindelijk worden ze toch wel, waarschijnlijk op latere leeftijd, geconfronteerd met de SNS. Ga me niet vertellen dat ze een soort achterstand krijgen als ze niet deelnemen aan SNS?

RickT schreef op :
Weet ik niet, krijg je achterstand als je nooit tv kijkt? Ik denk van wel... Kun je evengoed een leuk en goed leven hebben? Jep. Ik hoef later geen kinderen die op hun veertiende nog nooit van Facebook gehoord hebben omdat er weleens een pesterij uit voort kan komen. Of dat ze een verkeerde tegen komen.

Ik praat wel met hun over dingen als privacy en wat er allemaal mis kan gaan. Net als dat ik ze leer dat ze geen snoepjes van vreemde mensen aan moeten nemen.
Judith schreef op :
Ik denk dat een discussie over leeftijdslimiet zowiezo nutteloos is. Hoe wil je dat controleren? Sites van alcohol-merken vragen ook of je 18 bent, als niet 18-jarige vul je dan toch gewoon iets anders in. Zo krijg je juist meer valse profielen.
RickT schreef op :
Alsof een kind van 14- nooit www.hyves.nl of www.facebook.com intypt. Ik weet niet hoor, maar het leven buiten de deur is een stuk gevaarlijker dan sociale media, daar moeten ze ook mee om kunnen gaan. Of houden jullie je kinderen later allemaal binnen?
adviesburo schreef op :
Kinderen binnen houden is geen optie. Kinderen niet laten omgaan met sociale media is ook geen optie. We moeten kinderen en zeker ook de ouders er van bewust laten worden dat er gevaren zijn. Gevaar als je buiten speelt en gevaar als je "onbeschermd" het internet op gaat. het blijkt dat vooral kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar zeer onzorgvuldig met hun gegevens omgaab op het internet en dat ouders hun kinderen daar niet beschermen. Het is gek dat ouders hun kinderen wel beschermen als ze op een donkere weg moeten fietsen ( en nog wel tot 18 jaar) maar als ze donkere weg die internet heet gaan bewandelen moeten de kinderen het zelf uitzoeken.
collisiontammi schreef op :
Ik vind dit eigenlijk een taak van de ouders.
Tonight at your house, it is not plouse
RickT schreef op :
Quote: adviesburoKinderen binnen houden is geen optie. Kinderen niet laten omgaan met sociale media is ook geen optie. We moeten kinderen en zeker ook de ouders er van bewust laten worden dat er gevaren zijn. Gevaar als je buiten speelt en gevaar als je "onbeschermd" het internet op gaat. het blijkt dat vooral kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar zeer onzorgvuldig met hun gegevens omgaab op het internet en dat ouders hun kinderen daar niet beschermen. Het is gek dat ouders hun kinderen wel beschermen als ze op een donkere weg moeten fietsen ( en nog wel tot 18 jaar) maar als ze donkere weg die internet heet gaan bewandelen moeten de kinderen het zelf uitzoeken.
Dat klinkt gelukkig al een stuk anders dan dit:

Quote: adviesburoik ben het hier helemaal mee eens zijn veel te veel risico's
jannis schreef op :
En waarom is jonge (!) kinderen niet laten omgaan met SNS geen optie?

Natuurlijk zullen ze Hyves of Facebook wel eens tegenkomen, maar nu wordt er nog niet massaal gebruik van gemaakt. Verlaag je de minimale leeftijd, dan is de kans denk ik groot dat jongere deelnemers hier ook massaal gebruik van gaan maken, omdat 'mijn vriendje/vriendinnetje' het ook heeft. De kans bestaat dan dat de zogenaamde sociale netwerksites een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld de hoeveelheid beweging of op hun sociale capaciteiten in de 'echte' wereld. Ook kunnen jongere mensen veel moeilijker voor zichzelf inschatten welke informatie wel of niet gedeeld kan worden; zelfs volwassenen onder ons hebben moeite met dit onderscheid!

Ik wacht eigenlijk nog steeds op de voordelen van leeftijdverlaging? Of is 'dan kunnen ze er vast aan wennen' een reden die goed genoeg is?

De vergelijking met televisie vind ik een onjuiste. Hoewel overmatig televisiekijken natuurlijk niet de bedoeling is, is de televisie een medium waar daadwerkelijk nuttige informatie mee kan worden verspreid. SNS 'an sich' hebben niet die karaktereigenschap.

Om te zeggen tegen te ouders: 'zoek het maar uit', vind ik ook te makkelijk. Ouders, met een leeftijd van 40+, zijn totaal niet begaan met SNS en zijn evenmin in staat om gevaren van SNS in te schatten (om maar even te generaliseren).
Judith schreef op :
Hoe wil jij die leeftijdslimiet instellen?